Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 19:08 - Сменихме съветски комисари с европейски...май
Автор: tomcat Категория: Политика   
Прочетен: 2124 Коментари: 2 Гласове:
4



Много е трудно да кажем „не” на ГМО, призна председателят на Европейския парламент проф. Йежи Бузек в лекцията си в СУ “Климент Охридски”. Бузек бе на визита у нас по покана на председателя на парламента, Цецка Цачева.

По темата с ГМО Бузек каза, че самият той е против ГМО, но ние трябвало да мислим за изхранването на милиардите хора по света, от Южна Америка и Африка, които без ГМО биха умрели от глад! Трябвало да бъдем конкурентноспособни, трябвало да бъдем солидарни в един глобален свят – изцепи се Бузек, явно вземайки българите за идиоти и опитвайки се да ни вмени някаква несъществуваща вина!

Да унищожиш една държава отравяйки почвата и населението й в името на дрънканиците на глобалност и солидарност си е чиста проба безумие! Да унищожиш единственото, което все още отличава България от други европейски държави – земеделието и хранителното производство, да сринеш неповторимия вкус на храна и напитки, които са в основата на туризма, привличането на чужди инвестиции и уникални продукти за износ – си е меко казано идиотщина!

Трябва ли да припомням, че след една шопска салата или таратор, кисело мляко, пълнени чушки много ирландци, японци, англичани се преселиха в България, за да изкарат спокойни старини? Трябва ли да кажа, че в Лондон, скъпи зеленчуци с отличен външен вид и цвят имат вкус на рекламни брошури, или силикон?

Интелектуалният багаж на поляка, председател на Европарламента пролича, когато обяви, че ние българите сме много щастливи, щом производството на ГМО ни бил проблемът!

Предстои да бъдат пуснати на европейския пазар три генномодифицирани царевични продукта, независимо, че не се отглеждат в Европа научихме на връх националния си празник! А от царевицата, до фуражните смески за изхранване на селскостопанските животни крачката е една. Оттам нататък ГМО отива в млечните продукти, месото и яйцата и всичко, които ще се произвежда с тях!

Европейската комисия е позволила отглеждането на генномодифицирани картофи, разработени от германския гигант BASF, за първи път от 12 години насам, предаде АФП. Комисията обявила намерението си до лятото да е излезе с предложение да се даде по-голяма свобода на страните-членки при вземането на решение дали да позволят оглеждането на ГМО.

„Свобода при вземането на решение” – това е разковничето, което може да ни измъкне от батака на тъпите решения на еврокомисарите! Проблемът за България е, кой ще се възползва от тази свобода – дали политиците ни, които вечно са гладни като кокершпаньоли, или гражданите данъкоплатци, които ги тръсят само преди избори...

Та въпросният Йежи Бузек ни обясни в прав текст вчера, на Трети март, че трябва да се борим за благоденствие, но трябва да се мисли и за най-бедните. Обясни ни и че някои предпочитат да не са чак толкова свободни, но да са сити.

"Против съм генетично модифицираните организми, защото не знаем какъв ще е дългосрочният ефект от тях. Не може обаче да победим в тази битка", чухме вчера от устата на самия Бузек, който веднага побърза да обясни колко много хора по света гладуват и разчитат за изхранване само на ГМО.

Скандално бе, не това, че Бузек си позволи да ни поучава за ГМО и необходимостта на бъдат принесени в жертва поколения българи. Скандално бе това, че нито един от управниците ни не му се опъна или възрази! Скандално бе, че само ден преди Бузек да цъфне и ни зараздипля басни, председателят на парламента Цецка Цачева прие и изслуша неправителствени организации и граждани, протестиращи срещу вноса и производството на ГМО. Само ден по-късно Цачева мълча като риба пред Бузек!

Не е ясно докога нашите политици ще стоят наведени пред еврокомисари и евродепутати като че ли България не е суверенна държава, а територия с някакво население, оцеляването и живота на което са без значение.

Изявлението на Бузек дойде в момент, в който вече бе съобщено от АФП, че Австрия планира да забрани отглеждането на генномодифицирани картофи, одобрено от Европейската комисия.

„Министърът на здравеопазването на Австрия Алоис Щьогер подготвя документ за забраната на отглеждането на генномодифицираните картофи”, заяви говорител на министерството на здравеопазването.

Към Австрия се присъедини и Италия, която разкритикува решението на ЕС за генномодифицираните картофи! Министърът на селското стопанство на Италия Лука Дзая разкритикува решението на Европейската комисия да позволи отглеждането на генномодифицирани картофи в Европа. „Ние сме против решението, взето днес от ЕК за разрешаването на оглеждането на генномодифицирания картоф”, каза Дзая и добави, че решението носи рискове за сектора.

„Няма да позволим да бъде поставян под въпрос суверенитетът на страните-членки по този въпрос”, добави италианският министър...

Ще доживеем ли деня, в който български политик ще се противопостави на глас на Европейския съюз или ЕК, когато става дума за защита на правата на населението? Бузек сам призна, че все още не е ясен дългосрочният ефект от производството на ГМО и приемането на генномодифицирани храни!

Какво се оказва тогава – че Еврокомисията е приела решение, ефектът от прилагането на което върху човешкия организъм не е ясен?

След всичко изнесено дотук питам: има ли разлика между избора, който направиха Австрия и Италия и този, който правят нашите политици по отношение на ГМО и ГМХ?

Как точно ще се защитят правата на гражданите да имат право на избор как и с какво да се хранят, как и с какво да хранят децата си?

Какво означава един председател на Европейски парламент да идва в страна-членка, каквато се явява България и да казва, че не може да победи в битката с прилагането на ГМО?

С кого се води битка? Кой получава милионите, за да слага оръжието и обрича на отравяне населението на редица държави Бузек не спомена, а и едва ли скоро ще чуем?

Смешно е да се твърди, че една България ще изхранва гладуващото население по света, при положение, че едва изхранва своето.

Смешно е да се твърди, че ЕС – /с изключение на несъгласните държави/ще изхранва стотици милиони от други континенти!

Никой не би приел да умират от глад хора, никой не би живял спокойно с подобна тежест, но на територията на един сравнително чист екологично континент, да се замърсяват почвата и селскостопанските животни с ГМО и ГМ-храни си е престъпление, откъдето и да го погледне човек!

Нито един текст от Договора за присъединяване на България към ЕС, нито едно изречение от Лисабонския договор не задължава страните членки на ЕС да се съобразяват с решения на ЕК, които са съмнителни от гледна точка на здравето на гражданите им последици и резултати!

Една Сърбия заяви недвусмислено, че няма да приеме натиск за признаване на Косово, дори това да е условие за приема й в Европейския съюз!

По време на посещението на френския външен министър Бернар Кушнер в Белград стана ясно, че Съветът на министрите на ЕС преди юни няма да разглежда сръбската кандидатура за членство в Съюза, а от Белград се очаква до тогава да започне диалог с Косово за решавано на конкретни проблеми. Това послание от Франция бе оповестено в Белград, докато Бернар Кушнер бе там и по време на срещите му със сръбските официални представители. Кушнер отново е посочил, че от Сърбия се иска „компромис за Косово”, написа сръбският „Блиц”.

„Избираме Косово пред ЕС", каза външният министър на Сърбия, Вук Йеремич, цитиран от сръбското радио Б92. - Който си мисли, че, ако бъде принудена да избира между Косово и ЕС, Сърбия ще избере ЕС, греши” - поясни Йеремич по време на посещението си в Будапеща.

Тук вече е време да попитам – в началото на 21 век, все още ли важи за България поговорката „Наведена глава, сабя не сече”?

Да не би в началото на 21 век да сме сменили само комисарите – от съветски, на европейски?



Източник:vhod.awardspace.com/index.php




Гласувай:
4



1. dqd2 - Не можем да не се съобразим с Решение ...
12.04.2010 12:44
Не можем да не се съобразим с Решение или Регламент на ЕС, защото ще ни бъдат наложени санкции от Съда на Европейските общности. И аз съм против ГМО, но целият свят освен ЕС ги използва. ЕС взе такова решение въпреки недоволството на населението, защото като член на Световната търговска организация щяха да му бъдат наложени търговски санкции, което щеше да бъде свързано пак със загуби. Борбата срещу ГМО може да бъде спечелена само в тяхната родина - САЩ.
Една от подходящите мерки на нашите управляващи е да наложат високи мита за евтините ГМО-селскостопански продукти от Турция, подбиващи нашия пазар. Но това не се прави. Би означавало влошаване на иначе добрите политически отношения с Турция. Изобщо, законовите мерки са безсилни пред икономическите реалности.
цитирай
2. tomcat - ЕС може и живак да ни задължи да пием, ...
12.04.2010 15:53
ЕС може и живак да ни задължи да пием,трябвали да се връзваме на глупостите на шепа корумпирани бюрократи.България е суверена държава, всичко може само воля да има!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomcat
Категория: Политика
Прочетен: 1588125
Постинги: 46
Коментари: 842
Гласове: 558
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930